Hayatilah !

Digosok-gosok lagi matanya. Dia seakan tidak percaya apa yang dilihatnya. Apakah aku kembali ke zaman unta, ke zaman kolot atau purba? begitulah detak hatinya. Dikesat hidungnya yang berair dengan kertas tisu. Kertas itu kemudiannya dicampaknya ke tepi jalan.

“Assalamualaikum Warahmatullah, pakcik.. tolong kutip kertas itu. Nanti pakcik rugi di Akhirat. Kebersihan itu sebahagian daripada iman.” Bunyi satu suara di belakangnya. Dia bingkas berpaling.

Siapa kau berani menegurku? Aku Datuk Dr. Johar, orang besar negara ini.

“Pakcik, biarlah saya tolong kutip, sebelum Penguatkuasa Iman dan Islam datang. Nanti didendanya pakcik,” kata budak kecil berpakaian putih dengan serban yang melilit kepalanya.

Datuk Dr. Johar membetulkan tali lehernya. Ah, kalau dia datang biar aku sogok dengan duit ini. Siapa yang tak kelabu tengok duit merah, biru berlapis-lapis.


Namun, Datuk Dr. Johar terus hairan. Bangunan pencakar langit dengan wajah pembangunan yang sofistikated. Ada helikopter bersimpang-siur bergerak di udara. Railbus bercerakah ke sana sini. Bullet train meluncur bagaikan panah dilepaskan dari busurnya. Kesibukan yang layak dipikul oleh manusia-manusia moden. Namun peliknya, pakaian mereka, tingkah-laku mereka…Ah, di mana aku sekarang ini? gerutu hati Datuk Dr.Johar.

“Oi budak, Aku di mana sekarang?” soalnya kepada budak yang menegurnya tadi. Budak itu tersenyum. Mukanya cerah dan indah. Tenang dan bersuara lunak. ‘Apakah ini Aladin, budak Arab dengan lampu ajaibnya?’ teka-teki itu terus menerjah kepala dan kotak fikir Datuk Dr. Johar.

Budak itu membuka mulut hendak menjawab. Belum sempat, tiba-tiba datang sebuah kereta jenis Ferrari, merah dan bercahaya. Keluar dua orang lelaki dengan pakaian yang hebat dan segak. Serban mereka berwarna hitam berjalur biru.

“Assalamualaikum….Maaf, pakcik. Kami terpaksa mendenda pakcik. Kesalahan membuang sampah ini sudah belasan tahun tidak berlaku di Darul Siddiq ini. Kami terpaksa mendenda pakcik. Kebersihan itu lambang iman. Negara ini menitikberatkan iman…. Pakcik didenda, 30 kali subhanallah, 30 kali astaghfirullah dan Salawat 100 kali.” Kata pegawai penguatkuasa itu dengan lembut. Datuk Dr. Johar tersentak. ‘Apa namanya undang-undang ini. Tak ada dewan bandaraya di seluruh pelusuk dunia mengamalkannya. Dia tercengang-cengang.’ Namun egonya membumbung tinggi.

Apa ? Kau nak marahkan aku ? Ni duit lima ratus. Aku tak mahu buat apa yang kau minta. Kita selesaikan di sini saja. Berapa gaji yang kamu dapat sebulan ha? tanyanya angkuh lagi ego. Pakcik, kita bekerja kerana Allah, bukan kerana gaji. Lagipun duit bukan ada harga lagi di zaman ini. Semuanya dipandang sebagai alat, bukan matlamat, kata pegawai berjanggut dan berjambang itu dengan tenang.

Oh, oh…. maafkan kami, pakcik. Kami nak tanya sikit, kenapa pakcik pakai pakaian zaman dulu? Mana pakcik dapat pakaian macam itu? Tanya pegawai itu pula.

“Aku yang gila, atau dia yang gila?” Detak hati Datuk Dr. Johar. Dia berjalan ke arah kereta Ferrari yang berkilat itu. Melalui cerminnya dia nampak perawakannya dengan jelas. Tidak ada yang salah. Tali leher, kemeja dan kotnya masih kemas dan segak. Daripada jenama yang mahal pula, Pierre Cardin. Kasutnya hitam berkilat daripada jenis Bally. ‘Ah! Aku masih unggul. Lelaki tampan, lambang status dan kejayaan. Dia yang kolot, dia yang ketinggalan zaman.’

Anak muda, pakaian pakcik ni pakaian pemimpin. Pakcik orang besar di negara ini. Pakcik dah keliling dunia dengan pakaian ni.

Pakcik, itu pakaian puluhan tahun yang lampau. Ketika Islam belum berdaulat di Darul Siddiq ni. Moyang-moyang kami dulu saja yang pertahankan pakaian macam itu. Itu pakaian orang kuno di Barat. Sekarang, kami hanya dapat lihat gambar-gambarnya saja. Itupun dalam buku sejarah zaman peralihan Islam. Orang Barat zaman moden ini dah berpakaian macam yang kami pakai. Tak ada orang yang pakai macam tu kecuali orang-orang bukan Islam yang dijamin kebebasannya dalam sebuah negara Islam seperti Darul Siddiq.

Datuk Dr. Johar termanggu-manggu kebingungan. Di mana aku sebenarnya ni? Dia bertanya lagi kepada pegawai penguatkuasa dan budak kecil di tepi jalan. Dia masih kenal, Ini Jalan Chow Kit di tengah Bandar Kuala Lumpur. Masih ada Masjid Pakistan dan Masjid Kampung Baru di sebelah sana. Tetapi itu sahaja, yang lain tidak ada. Pakcik di Bandar Muthmainnah. Ini jalan Mujahadah, namanya. Saya Haji Din, Pegawai Penguatkuasa Iman dan Islam. Diberi amanah untuk memastikan kebersihan zahir batin bandar ini.

Apa? Bandaraya Kuala Lumpur dah jadi Bandaraya Mutmainnah? Jalan Chow Kit dah jadi Jalan Mujahadah? Apa dia mutmainnah? Apa dia mujahadah tu? Apa yang terjadi ni? Soalan-soalan itu terus menyerang benak Datuk Dr. Johar.

“Pakcik, kami rayu pakcik membayar denda tadi. Kalau tak boleh sekarang, lepas solat nanti pakcik laksanakanlah. Demi kebaikan pakcik dunia dan Akhirat…”

Tiba-tiba terdengar suara orang memberi salam dari jauh. Nyaring dan jelas. Seorang lelaki pertengahan usia berlari kepada seorang pegawai penguatkuasa. Tuan, hukumlah saya. Saya mengumpat tadi. Ya Allah! seksa Neraka amat pedih.. Tolonglah, tuan. Hukumlah saya di dunia sebelum saya di hukum di Akhirat! rayu lelaki itu.

Pegawai tadi berpaling ke arah lelaki yang baru datang, dan kesempatan itu diambil oleh Datuk Dr. Johar. Dia lari sekuat-kuat hati. Peliknya mereka tidak mengejarnya. Dia terlepas… Lega. Dahaga, lapar mula menyerang tekak dan perutnya. Dia mesti makan. Dia perlu minum. Tapi di mana? Tiba-tiba dia terdengar suara komputer dari sound system di tepi-tepi jalan :

“Assalamualaikum, kepada seluruh penduduk Kota Mutmainnah. Syed Al Abrar, hartawan besar berada di jalan Uwais Al Qarni. Beliau merayu fakir miskin supaya sudi menerima sedekahnya. Hari ini beliau menjamu makan dan minuman. Silalah hadir!”

Datuk Dr. Johar orang besar Darul Ghurur itu tidak akan mencemar duli menagih makanan. Dia ada duit, mampu membelinya sendiri. Dia pun masuk ke sebuah restoran di tepi jalan. Di situ penuh dengan pelanggan. Semuanya berserban dan berjubah. Matanya tak betah lagi melihat semua itu. Tapi kerana lapar dia masuk juga.

Maaf tuan, itu pintu masuk untuk wanita. Di sini untuk lelaki. Ceh! Diskriminasi, doubel-standard, lelaki dipisahkan daripada perempuan. Mukanya dicemekkan kepada tuan kedai yang menegurnya.

Ada tak restoran lain yang mengamalkan persamaan taraf antara lelaki dan perempuan? Saya tak suka pemisahan-pemisahan macam ni! Lelaki itu tersenyum.

Empat puluh tahun yang lalu adalah. Sekarang ni kita sudah bebas dan merdeka. Zaman penjajahan fikiran dan jiwa sudah berlalu. Tak ada diskriminasi wanita di sini, tuan. Amir Muhammad, Pemimpin Darul Khusus telah menaikkan taraf wanita tanpa Women’s Libs. Kalau tuan ada isteri dan membawanya bersama, sila masuk ke sana. Di sana ada tempat khusus untuk makan bersama isteri dan anak perempuan. terangnya. Mukanya jernih. Serban dan jubahnya serba putih. “Ini bertentangan dengan prinsip demokrasi. Sistem pemerintahan kapitalis, sosialis, nasionalis malah komunis sekalipun tak macam ni… gila!”

Masya-Allah pakcik, jangan disebut lagi nama-nama ideologi tu. Semuanya telah termaktub sebagai ajaran-ajaran sesat dalam perlembagaan Darul Siddiq ini. Tidak ada orang lagi yang berpegang dengan fahaman jahiliyyah tu… Masya`allah. Keluh tuan restoran itu sambil mengurut-ngurut dadanya. Ekor serbannya bergoyang-goyang ketika dia manggeleng-gelengkan kepalanya. ‘Ah! Persetankan semua itu. Perut aku lapar.’ Datuk Dr. Johar pun duduk.

Nasi beriani sepinggan! ujarnya kepada pelayan. Dalam pinggan, tuan? tanya pelayan itu kehairanan.

Ya! Apa peliknya?

Baik, tuan. Tapi semua orang berebut-rebut pahala makan berjamaah. Tuan makan seorang? tanya pelayan berkulit hitam itu.

Dia bertambah geram. Direnung ke hadapan, iaitu ke tempat manusia yang sedang menikmati makanan. Tidak ada meja makan hanya hamparan permaidani tebal dengan dulang-dulang indah yang tersusun rapi. Mereka makan satu dulang. Yek! Jijiknya. ‘Ah! Aku tetap aku. Aku ada pendirian!’ Nasi beriani dengan ayam goreng kegemarannya terhidang di atas kain putih khas.

“Jemput makan dengan nama Allah yang memberi rezeki,” kata pelayan itu dengan sopan. Datuk Dr.Johar makan dengan seleranya. Dewan makan itu berhawa dingin lengkap dengan alat TV dan pita videonya sekali. Dia makan seorang diri bagai kera sumbang.

Ya Allah, apa musibah yang menimpa ana Subuh tadi. Ana masbuk dalam sembahyang jamaah Subuh. ujar seorang lelaki muda dengan wajah yang kecewa. Suapnya perlahan. Macam tak lalu makan saja.

Enta tak cuba tampung dengan amal makrufat yang lain? tanya sahabat di sebelah. Dia nampak bersimpati. Datuk Dr. Johar pasang telinga saja.

Ana nak sedekahkan lima ribu ringgit… Malang nasib ana. Ana tunggu lima jam di tepi jalan tadi, seorang pun tak mahu terima sedekah ana. Keluhnya.

Susah kita sekarang. Orang miskin yang bolot pahala redha, pahala sabar. Mereka patutnya bantu kita. Tolonglah terima sedekah kita. Ah, susahnya jadi orang kaya macam kita ini. Dahlah nanti di Akhirat banyak hisabnya, Di dunia orang tak sudi pula terima sedekah kita. keluh seorang yang sama-sama makan dengan lelaki muda tadi.

Kalaulah kita hidup zaman moyang kita dulu, kan dapat kita korbankan harta yang banyak ini. Ana pun dapat harta ni melalui warisan daripada bapa, yang diwarisi oleh datuk ana daripada moyangnya. Kita tunggulah bila kerajaan nak bangunkan projek negara atau nak gunakan duit untuk kemaskinikan kementerian-kementeriannya.. ana nak labur habis-habisan. Biar jadi saham Akhirat, kata pemuda itu menutup perbualan. Mereka pun makan dengan perlahan-lahan. Datuk Dr.Johar makin pelik.

Tambah nasi sepinggan lagi! ujarnya kepada pelayan restoran.

Demi kesihatan tuan, saya nasihatkan… berhentilah sebelum kenyang. Maaf tuan saya terpaksa mengatakan demikian. Saya pelayan kedai merangkap pegawai perubatan. kata pelayan itu lagi.

Apa? Awak pegawai perubatan? Seorang doktor ke? Kelulusan luar negeri atau dalam negeri? Awak sepatutnya bertugas di hospital, bukan di restoran! bentaknya. Marah campur geram.

Tuan, mana ada hospital sekarang. Yang ada khusus untuk bayi, kanak-kanak dan wanita, juga para mubaligh dan mujahid yang cedera ketika berjuang. Tuan, kalau tuan amalkan makan hanya bila lapar dan berhenti sebelum kenyang, tuan akan sihat, insya-Allah. Kita tak perlu hospital!

Bodoh, kalau macam tu, macam mana nak rawat pesakit kencing manis macam aku ini ? leternya perlahan-lahan.

Penyakit kencing manis? Tuan menghidapnya? Saya ada baca buku perubatan edisi tahun 1990-an dulu. Sekarang penyakit tu dah tida ada sesiapa menghidapnya.

Batalkan saja order saya tadi, banyak sangat cakap, bosan. Saya perlu hiburan sekarang…Di mana boleh saya dapati ? tanyanya.

Di sana, tuan. Melalui butang pada sistem komputer di sebelah sana, tuan boleh dapat apa saja hiburan yang menyegarkan. Tak usah risau pasal bil. Percuma.

Datuk Dr. Johar, orang besar negara melangkah hebat ke tempat yang ditunjukkan. Berbagai-bagai butang dengan bermacam warna berkelip-kelipan. Sangat rumit dan kekeliruan itu dapat di sembunyikannya. Dia malu kalau-kalau dengan pakaian jenama Pierre Cardinnya dia masih kelihatan kolot.. Entah di mana falsafah moden Datuk Dr. Johar. Pada pakaiannyakah atau otaknya? Diberanikan hatinya. Satu butang warna hitam ditekan . Dalam skrin timbul tajuk besar- KHAUF. Apa bendanya ni? Kemudian menyusul nama-nama lagu: MATI ITU TERLALU SAKIT, ALAM BARZAKH YANG PASTI , MIZAN NOKTAH PENYESALAN , IZRAIL DATANG. Tiba-tiba… Oh…Oh… Seram sejuk tubuhnya.

“Apa nama lagu macam ini? Biarlah menaruh harapan sikit. Hatiku macam kristal, boleh pecah dengan lagu-lagu macam tu. Aku belum nak mati lagi'” protes hati Datuk Dr. Johar. Dia beralih ke butang hijau tanpa berlengah terus menekannya. Tertera di atas skrin komputer: RAJA . Kemudian tersembul tajuk-tajuk lagu. Dibacanya dengan teliti… FIRDAUSI MELAMBAIMU, DEMI CINTA DAN RAHMAT-NYA, KEINDAHAN JANNAH YANG ABADI. Kepala Datuk Dr. Johar makin pening. Semuanya tentang Akhirat. Apa sudah jadi ni?

Tak ada lagu yang hot ke? tanyanya kepada seorang anak muda berjubah coklat di sebelahnya.

Nanti ya pakcik. Saya pilihkan lagu yang paling hot sekarang ni. Top-hit anak-anak muda sekarang.

Ya, ya saya setuju, balas Datuk Dr. Johar. Telinganya dihalakan kepada sistem suara di dinding restoran itu. Dia ingin dengar lagu-lagu kegemaran muda-mudi daerah asing itu. Ayat suci Al-Quran…

Eh …ni suara orang mengaji. Nanti dulu pakcik, selepas ni ada terjemahannya kemudian baru menyusul lagunya. kata pemuda berjubah cokat itu sambil matanya di tutup rapat-rapat. Asyik sekali dia. Kemudian getaran suara bergema.. Cintaku berlabuh di persada rahmat-Mu mendamba kasih yang tidak berhujung mengutip sayang di hamparan cinta suci. Inilah getaran hatiku memburu cinta… stanza hati merindu Iiahi!”

Datuk Dr. Johar tak tertahan lagi. Dia merengus dan pergi ke kaunter bayaran.

Maaf tuan, duit ini duit lama. Kalau tuan tidak mampu bayar kami halalkan sajalah. Datuk Dr. Johar makin geram. Dia memprotes dan berkata

Saya bayar dengan kad kredit saja! Dia hulurkan kad kredit warna keemasannya.

Maaf sekali lagi, tuan. Kad kredit ini bukan yang boleh kami terima, kami halalkan sajalah.

Tak, pantang saya minta sedekah. Saya ada harta simpanan berbungkal-bungkal emas di bank. Takkan saya nak bawa, nanti disambar pencuri.

Darul Siddiq tidak ada pencuri, tuan. Pencuri terakhir telah dipotong tangannya 30 tahun yang lalu ketika minta dihukum di hadapan hakim kerana takutkan seksa Neraka.

Ah, aku tak nak dengar semuanya. Makin gila aku dibuatnya. pekik Datuk Dr. Johar lantas meluru keluar dari restoran itu. Di luar, semua pandangan menyakitkan hatinya. Mengapa orang kolot ini mentadbir teknologi begini tinggi.

Pemandu bullet train berserban merah tersenyum kepadanya. Pilot helikopter dengan tulisan ‘MAKRUFAT AIR TRANSPORT’ sibuk dengan urusannya. Di seberang jalan tertegak papan iklan dengan tulisan yang jelas, ‘KELUARGA BAHAGIA GEMBIRA DENGAN SUNNAH’.

Di papan itu terpampang gambar seorang lelaki dan perempuan berserta anak-anak mereka. Semuanya berserban, berjubah dan berpurdah. ‘Ishh,meluatnya!’ Di jalan-jalan raya suasana meriah dengan salam dan senyum. Baginya, semua itu seolah-olah menyindir dan mengejeknya.

Kenapa jadi begini? Kenapa? Kenapa? Kenapa? Mengapa? Mengapa? Mengapa? Datuk Dr. Johar tiba-tiba menjerit. Tekanan dalam jiwanya yang kian tersumbat itu tiba-tiba meletus.

Datuk..!Datuk..! Bangun, Datuk. Ada berita buruk! Datuk Dr. Johar bangun. Dia tertidur sewaktu menunggu keputusan pilihanraya hari itu. Kenapa? Parti kita kalah? Aku kalah? tanya Datuk Dr. Johar.

Tidak, datuk. Rakyat bangun memprotes. Mereka tidak mahu demokrasi. Mereka tidak mahu pilihanraya.

Habis, mereka mahu apa?

Mereka mahu Islam, Datuk!

Islam? keluh Datuk Dr. Johar. Digosok-gosok lagi matanya.

“ISLAM KAN TETAP DIJULANG WALAUPUN IA DITENTANG.. ITULAH JANJI ILAHI” kedengaran suara-suara itu bergema lagi.

–~–~———~–~—-~————~——-~–~—-~

“Barangsiapa yang beriman kepada ALLAH dan hari Akhir, maka hendaklah ia berkata-kata yang baik atau hendaklah ia diam.”

[HR Bukhari dan Muslim]

–~–~———~–~—-~————~——-~–~—-~

-~———-~—-~—-~—-~——~—-~——~–~—