Setinggi-tinggi kesyukuran kita ucapkan kepada Allah SWT, kerana sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim Dia-lah kita masih lagi dapat mengecapi setiap saat di dunia ini sehingga saat ini dan menikmati nikmat Islam dan iman yang masih tak dapat dirasai oleh banyak manusia di luar sana. Maka, hargailah setiap nikmat yang Allah SWT kurniakan kepada kita. Seterusnya, marilah kita sama-sama berselawat ke atas junjungan besar Nabi kita, Muhammad SAW, pemberi rahmat seluruh alam. Turutilah ajaran dan pesan baginda, nescaya kita semua takkan terjerumus ke dalam perangkap syaitan yang sentiasa mengajak kita secara halus untuk bersama mereka di neraka kelak.

Sabda baginda SAW maksudnya:

Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang pada kedua-duanya, kamu tidak akan sesat selama-selamanya iaitu kitabullah (Al-Quran) dan sunnahku. Riwayat Imam Malik

Justeru itu, marilah kita kembali berpegang teguh dengan Al-Quran dan As-Sunnah secara menyeluruh dan fahamilah isinya dengan sebenar-benarnya.

Memilih Sahabat

Mencari kawan merupakan satu fitrah setiap manusia. Selain ahli keluarga, manusia pasti mencari orang lain yang tidak mempunyai pertalian darah yang sama sebagai teman. Berkawan itu memanglah digalakkan dalam Islam, bukan sahaja dengan orang yang sebangsa dan seagama malah dengan orang lain yang berlainan bangsa dan agama. Firman Allah SWT maksudnya:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan dan beramah mesra antara satu dengan yang lain… Al-Hujuraat, 49: 13

Namun begitu, persahabatan dalam Islam juga ada syarat dan batasnya juga supaya kita tidak tersilap memilih sahabat yang boleh menjerumuskan kita ke lembah kejahatan. Bagi mereka yang mencari sahabat dunia dan akhirat, hendaklah memilih mereka yang sentiasa beribadat kepada Allah, orang yang tidak fasik atau berpaling dengan ajaran Islam dan orang tidak yang mengutamakan dunia semata-mata. Merekalah inilah yang paling layak diiktiraf sebagai sahabat baik dan orang seperti inilah juga yang akan memimpin kita ke arah kebaikan dan menjauhkan kita dari kejahatan yang membinasakan. InsyaAllah.

Sabda Nabi SAW maksudnya:

Hendaklah seseorang itu memerhatikan siapakah yang harus dipilihnya menjadi rakan.Riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi

Maka, bolehlah penulis katakan di sini bahawa antara ciri-ciri orang yang boleh kita jadikan sebagai teman dan sahabat ialah:

 1. Orang yang alim dan berilmu

  Pesan Luqman Hakim, “Wahai anakku, bergaullah rapat dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata-katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.”

  Sahabat yang terbaik ialah orang yang alim dalam agama dan juga berilmu. Dengan pegangan agama yang kuat, ia memandu akal dan ilmunya ke arah mengesakan dan membesarkan Allah. Setiap kata-katanya pasti akan membawa akal dan hati kita kembali dekat kepada Allah yang Maha Pencipta. Setiap nasihatnya bukanlah untuk menunjuk-nunjuk tetapi sebenarnya atas dasar kasih dan sayangnya akan kita dan niatnya tidak sanggup melihat kita terjebak dalam lembah dosa yang memungkinkan kita ke neraka. Bila kita mengambil nasihat dan kata-kata baiknya sebagai mutiara dan pedoman, insyaAllah, banyak manfaat baik yang kita peroleh.

 2. Bersifat benar

  Firman Allah maksudnya:

  Wahai orang yang beriman! Bertakwalah dan hendaklah kamu bersama-sama orang yang bersifat benar.At-Taubah, 9: 119

  Mereka yang benar dan membenarkan setiap apa yang terkandung dalam Al-Quran dan As-Sunnahlah yang paling berani membetulkan kita ketika kita berbuat kesalahan sehingga kita tidak hanyut di dalam kesalahan dan dosa. Orang yang benar dan membenarkan apa benar itulah ciri-ciri manusia yang sukar dicari di dunia pada zaman sekarang, baik dalam kalangan ulama mahupun dalam kalangan pemimpin. Jika ciri manusia ini ada pada sahabat anda, maka turutilah dia sepanjang masa. Mudah-mudahan, anda sentiasa terpelihara daripada fitnah manusia dan dunia.

  Bagi mereka yang cuai dan lalai dan beragama, hendaklah kita jauhi daripada mengambil mereka sebagai kawan baik atau contoh. Tapi itu tak bermakna kita perlu memutuskan silaturrahim antara kita dan mereka. Yang harus diberi perhatian adalah kita jangan sesekali terpengaruh dengan kejahilannya.

  Firman Allah SWT maksudnya:

  Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah mereka dengan Al-Quran supaya setiap orang di akhirat kelak tidak terjerumus ke dalam azab neraka dengan sebab apa yang mereka telah lakukan. Tidak ada baginya pelindung dan tidak juga pemberi syafaat selain daripada Allah. Al-An’aam, 6: 70

 3. Baik budi pekerti dan bahasa

  “Sesungguhnya orang yang keji lagi kotor dan celaka ialah sekiranya dia berbicara, maka bicara itu membongkarkan kebodohannya. Sekiranya dia beramal, dia melakukan yang buruk. Sekiranya dia duduk, dia membuang masa. Sekiranya dia menjadi kaya, dia tidak berpuas hati. Sekiranya dia menjadi faqir, dia berputus asa. Sekiranya dia gembira, dia melakukan kejahatan. Sekiranya dia bersedih, dia berputus asa.”

  Akhlak seseorang sahabat itulah hendaklah dititikberatkan oleh kita semua. Sesungguhnya akhlak seseorang itu menggambarkan hati dan iman mereka. Jika akhlaknya mulia, ambillah ia sebagai qudwah. Jika tidak, jadikanlah ia sebagai pengajaran dan jauhilah daripada menuruti akhlak dan perilaku yang tidak baik di sisi Islam.

  Hindarilah daripada menjadikan mereka yang tamak, hipokrit, pengampu, pemboros dan dan sukakan hiburan sebagai sahabat.

 4. Ikhlas

  Di sana ada tiga jenis saudara, iaitu saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadanya, saudara yang memberikan balasan yang setimpal dengan kebaikan yang diterimanya dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebarang kebaikan daripada anda.

  Daripada tiga jenis saudara ini, ambillah mereka yang ikhlas dalam berkawan sebagai sahabat seumur hidup kita. Selama mana kita berkawan dengannya, sahabat yang ikhlas dalam persaudaraan sahajalah yang akan sentiasa berada di sisi kita, baik ketika susah mahupun senang. Mereka tidak mengambil kesempatan dan manfaat ke atas kita semasa kita senang dan tidak pula meninggalkan kita pada saat kita dalam kesusahan. Hanya mereka yang ikhlas dan tidak mengharapkan apa-apa ganjaran sahajalah sentiasa berada di sisi kita.

  “Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya, maka seseungguhnya dia telah berbuat zalim kepadanya. Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya, sesungguhnya dia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya, sesesungguhnya dia berbuat keutamaan kepadanya.”

Buat masa ini, setakat empat ciri seperti di ataslah yang sempat penulis kemukakan. Hendak diikutkan, banyak lagi ciri-ciri sahabat yang boleh diutarakan tapi secara keseluruhannya, penulis dapat simpulkan bahawa sahabat yang terbaik adalah orang berpegang teguh kepada ajaran Islam dan beramal dengannya. Setiap akhlaknya, lisannya dan amalnya hanyalah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. InsyaAllah, jika ini yang ada pada seseorang manusia itu, nescaya itulah sebaik-baik manusia dan sebaik-baik teman.

Bolehlah penulis katakan teman yang paling baik adalah apabila kita melihat wajahnya, kita teringat akan Allah, mendengar kata-katanya akan menambahkan ilmu agama dalam dada kita, dan melihat gerak-gerinya kita teringat akan mati. Orang sebeginilah yang paling layak menjadi sahabat kita di dunia dan di akhirat kelak.

Berhati-hatilah dalam memilih kawan dan hayatilah firman Allah SWT di bawah agar kita sentiasa beringat sebelum memilih seseorang sebagai kawan.

Wahai celakanya aku, alangkah baiknya kalau aku tidak mengambil si fulan itu menjadi sahabat karib! Sesungguhnya dia telah menyesatkan daku dari jalan peringatan (Al-Quran) setelah ia disampaikan kepadaku. Dan adalah Syaitan itu sentiasa mengecewakan manusia (yang menjadikan dia sahabat karibnya) Al-Furqan, 25: 28-29

Muka: 1 2