Berinteraksi dengan wanita yang bukan mahram (yakni bercakap dan berurusan dengannya) adalah harus, tiada sebarang tegahan dari Syarak pada asasnya. Namun hendaklah menjaga adab-adab yang ditetapkan Syarak termasuk yang berhubung dengan pandangan. Harus lelaki memandang wanita ajnabi dengan memelihara tiga perkara:

  1. Hanya memandang kepada tempat yang bukan aurat (iaitu muka dan tangan sahaja). Adapun kepada aurat dilarang sama sekali sekalipun tanpa syahwat.
  2. Memandang tanpa disertai syahwat. Jika dengan syahwat, haram memandangnya sekalipun pada tempat yang bukan aurat.
  3. Tidak dikhuatiri mendatangkan fitnah.

Apabila terpaksa berinteraksi dengan wanita yang tidak menutup aurat (memperlihatkan rambut atau sebagainya), jika dapat menundukkan pandangan itulah yang sebaik-baiknya. Jika tidak dapat dielakkan dari memandangnya, pandanglah ke mukanya sahaja sekadar perlu sahaja tanpa berlebihan. Selesai urusan, beredarlah tanpa menunggu atau bersembang-sembang yang tidak perlu. Menjaga pandangan sekalipun dirasakan remeh, tetapi ia memelihara iman di hati.

Mengenai televisyen, ia adalah ujian dan fitnah besar kepada umat zaman ini. Amat sedikit orang Islam yang dapat mengelak darinya dalam keadaan banyak perlakuan yang bercanggah dengan Syaria’t terdapat dalam televisyen itu. Hukum Syari’at adalah kekal dan tidak akan berubah sekalipun zaman berubah. Yang haram di sisi Syari’at tetap haram sekalipun orang ramai tidak menghiraukan hukum tersebut. Di antara kesilapan yang dilakukan oleh umat Islam hari ini ialah mereka memandang Islam dalam ruang yang sempit iaitu ibadah khususiyah sahaja dan mereka tidak melihat Islam dalam aspek-aspek yang lebih luas (politik, ekonomi, perniagaan, teknologi, media masa dan sebagainya). Kerana itu mereka membiarkan teknologi dipelopori oleh orang bukan Islam dan ternyata orang-orang bukan Islam telah mencorakkannya mengikut acuan mereka. Sedangkan teknologi jika dikuasai oleh orang Islam, dunia ini pasti akan dapat diimarahkan dengan Syari’at Allah dan itulah yang dikehendaki Allah untuk umat Islam lakukan. Kita tidak boleh menghalang dunia dari televisyen, tetapi kita boleh mencorakkan televisyen mengikut acuan Islam jika kita berusaha ke arah itu, insya Allah.

Wallahu a’lam.

Ditulis oleh Ustaz Ahmad Adnan

Dipetik daripada blog http://ilmudanulamak.blogspot.com/