“Peliharalah Allah kerana pasti kamu akan mendapati-Nya bersama denganmu.”

Sesungguhnya Rasulullah SAW mengajar para sahabat supaya memohon kepada Allah untuk menjaga mereka. Di dalam sahih Ibnu Hibban daripada Hadis Umar. Rasulullah SAW telah mengajarnya supaya berdoa:

” Ya Allah, peliharalah diriku dengan sebab Islam dalam keadaan aku berdiri, peliharalah diriku dengan sebab Islam dalam keadaan aku duduk, peliharalah dengan sebab islam dalam keadaan aku tidur dan janganlah kamu kabulkan doa musuhku dan orang yang dengki kepadaku.”

Siapakah yang ingin dirinya dipelihara Allah?

Mereka yang memelihara Allah adalah mereka yang dipelihara oleh Allah.

MEREKA YANG MEMELIHARA ALLAH,

Mereka yang memelihara Allah maka Allah akan sentiasa bersamanya, membantu, menolong, memelihara, menguatkan dan memberi taufiq kepadanya setiap kali diselubungi kegelapan dan tertekan dengan suasana.

Firman Allah SWT: “Sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.” (An-Nahl: 128)

Qotadah berkata: “Sesiapa bertaqwa kepada Allah, Allah akan sentiasa bersamanya. Sesiapa yang Allah bersamanya, maka dia disertai oleh kumpulan yang tidak mungkin ditewaskan, pengawal yang tidak tidur dan pemberi petunjuk yang tidak sesat.”

Firman Allah SWT: Kalau kamu membela agama Allah, nescaya Allah akan membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan pendirian kamu” (Muhammad: 7)

Firman Allah SWT lagi: ” Jika Allah menolong kamu, maka tidak ada siapapun yang dapat mengalahkan kamu. Dan jika membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan) maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu selain daripada Allah sesudah itu?? (Ali Imran: 170)

Beriltzamlah dengan perintah Allah, menjaga hukum Allah dan melaksanakan segala perintah Allah dengan penuh keikhlasan dan tidak meremehkannya. Jauhilah segala larangan-Nya dan binalah pendinding antara kita dengan larangan tersebut kerana dengan itu kita dapat melihat bagaimana Allah akan memelihara agama dan aqidah kita daripada penyelewengan dan menjauhkan kita daripada bisikan nafsu dan kesesatan.

Wallahu A’lam.

::Dinul Islam tetap teguh berdiri di bumi Allah.::